De inzet van reddingshonden in binnen- en buitenland.
Kunt u zich voorstellen dat uw kind niet thuis komt? Hier worden jaarlijks vele ouders hier mee geconfronteerd.
Als laatste redmiddel wordt er regelmatig, succesvol, een beroep gedaan op de vrijwilligers en hun reddingshonden voor het zoeken naar verdwaalde kinderen, dementerende ouderen en andere vermiste personen.
Geheel belangeloos en tijdens nacht en ontij gaan deze mensen en hun trouwe viervoeter op pad om te gaan zoeken. De inzet van reddingshonden is vaak een kwestie van leven of dood.
De stichting Reddingshonden RHWW is één van die vrijwilligersorganisaties met reddingshonden.
Bij een vermissing wordt alles op alles gezet om de vermiste op te sporen. Dit gebeurd zowel in binnen- en buitenland.
In 2014 raakte Kris en Lisanne vermist, ver weg in Panama.
Er waren weinig aanknopingspunten en alle scenario’s stonden nog open. Met 12 honden reisden de vrijwilligers af richting Boquete, Panama. Een lange reis met als doel het vinden van de twee vrouwen.
Dagen is er gezocht in het jungle achtige berggebied, echter geen spoor van Kris en Lisanne.
Na 10 dagen keert het teamweer teleurgesteld terug naar Nederland. Pas veel later worden er stoffelijk resten van de vrouwen gevonden op meer dan een dag lopen vanaf het afgezochte gebied.
Zoeken met honden heeft niet altijd het gewenste resultaat toch is het nooit nutteloos. Ook het niet vinden van een vermiste in een bepaald gebied levert bruikbare informatie op.
Uiteraard zijn er ook vele verhalen van “geslaagde” zoekacties. Regelmatig worden vermisten levend teruggevonden door de honden. Maar ook als de persoon overleden wordt teruggevonden is dit voor de nabestaande erg belangrijk. Het rouw proces kan dan pas starten.
De bijdrage die je met je hond kan leveren aan dit succes is dankbaar werk en is de drijfveer om het te doen.
Immers niemand zou langdurig vermist mogen zijn.