Menu

Een ruwe vacht, hoe verzorg je die? | Deel 8

 

Om te weten hoe je een ruwharige vacht het beste kan verzorgen is het handig om eerst te weten dat een ruw harige vacht bestaat uit een wollige ondervacht en harde dek haren.

Hoewel de ruwharige vachten niet heel erg snel klitten is de ondervacht  hetgeen wat kan gaan klitten, ook bij ruwharige honden. Bij het verzorgen van de vacht is het dan ook van belang dat je minimaal 1 keer per week borstelt om klitvorming / vilt tegen te gaan. Borstel in laagjes van onder naar boven, van achter naar voren. Houd met de ene hand de haren tussen uw vingers en laat steeds een stukje tussen uw vinger uitvieren wat u dan kunt borstelen totdat u ook bij elke scheiding de huid van de hond ziet. Borstel NOOIT van voren naar achter, van boven naar beneden, dit is erg pijnlijk voor de hond wanneer de hond klitten heeft. Controleer na het borstelen altijd even met een kam, hiermee kan je controleren of u ook daadwerkelijk alle klitten eruit geborsteld heeft.

Wat veel te zien is tegenwoordig in dierenspeciaalzaken is de zogenoemde furminator. Hierbij beweren ze dat wanneer je hond verhaard, ja ook ruw harige honden ruien wanneer ze “plukrijp” zijn, je met de furminator alle haren gemakkelijk en snel kunt verwijderen. Er worden inderdaad haren verwijderd. Maar het zijn mesjes wat je langs de vacht haalt, u haalt niet alleen het losse haar en/of ondervacht ermee uit, maar u snijd ook in de gezonde dek haren welke hierdoor ernstig beschadigd raken en na een aantal maanden gebruiken hiervan ziet u ineens dat de vacht er toch vreemd uit begint te zien…juist dit is de oorzaak van de furminator. Tip, gooi hem in de vuilnisbak of gebruik hem om je tapijt haar vrij te maken.

De harde dek haren van een ruwharige vacht moeten worden geplukt. Het klinkt cru “plukken” maar dit is voor de hond, als je weet wat je aan het doen bent absoluut niet pijnlijk, de haren die geplukt moeten worden zitten los en worden zonder enige kracht met de vingers geplukt. Raadzaam is om hiervoor naar een gediplomeerde trimsalon te gaan.

Er zijn twee manieren waarop de ruwharige vachten geplukt kunnen worden. Namelijk plukken en strippen.

Plukken tot op het wolletje, hierbij blijft alleen de wollige ondervacht zitten en zullen alle harde dek haren eruit worden geplukt. Deze manier van plukken heeft een interval van om de 6 maanden.

Bij strippen worden er 3 lagen gecreëerd in plaats van 2, namelijk: de wolharen, korte harde dek haren en langere harde dek haren. Hierbij worden enkel alleen de langste harde dek haren er tussenuit geplukt en zullen zowel de wolharen als de korte dek haren blijven zitten. De hond zal er ook nog “ruw” uit blijven zien. De interval van een stripvacht is om de 3, maximaal 4 maanden. Deze manier is vaak voor de hond het prettigst en u als baas heeft eigenlijk heel het jaar door een mooi verzorgde hond.

Wassen: U kunt en mag uw hond zo vaak wassen als u zelf wilt. 1 keer in de week, 1 keer in de maand, het maakt niet uit. Gebruik hiervoor wel een hondenshampoo, dit omdat de PH waarde van de hond anders ligt dan dat van de mens. Het verhaal over je mag ze zo min mogelijk wassen i.v.m. de “vetlaag op de huid” dat dit slecht zou zijn is allang achterhaald. Mocht u daar toch bang voor zijn, de vetlaag wat u denk dan te beschadigen is binnen 24 uur weer terug. En de meeste honden leven immers binnen in huis lekker warm bij de kachel en zitten niet 24 uur per dag buiten. Dus heeft u hond in een vieze sloot gelegen of lekker liggen rollen bollen in de poep…..gewoon lekker wassen!

Bron: Lieke Luthart | Trimsalon de Boomgaard

 

Brandon Baker