Menu

Een gedurfde test…

21 januari 2017

 

Beste mensen,

Dit is alweer mijn laatste blog van het seizoen. Wat gaat de tijd toch snel! Ruim anderhalf jaar geleden stonden Annelie en ik als ‘newbies’ voor de camera tijdens opnames van seizoen 1. Wat waren we zenuwachtig! Een half jaar geleden, voor de studio-opnames van dit seizoen, stonden we weer voor diezelfde camera met iets meer ervaring, maar toch hadden we wat zenuwen. Dat was soms zichtbaar maar dat was eigenlijk helemaal niet erg. We zijn tenslotte voedingsdeskundigen en geen TV-sterren (hoewel Annelie en ik steeds vaker herkend worden in de ‘hondenwereld’). In oktober vond de 2e opnamedag in de studio plaats. Wat waren we gezegend met mooi weer! Zowel Annelie als ik waren duidelijk ‘gegroeid’ en hadden steeds meer studio-ervaring. We stonden bij elke opname steeds steviger in onze schoenen en durfden steeds meer ‘het podium te nemen’.

Ter voorbereiding van seizoen 2 hadden we met ons allen onderwerpen bedacht die we tijdens het voedingsspreekuur wilden behandelen. Eén van die onderwerpen was rauwe voeding (zowel voor mensen als voor honden) en de aan –en afwezigheid van bacteriën. Op dit moment is het geven van vers vlees aan honden namelijk helemaal ‘hot’. Er zijn voorstanders én tegenstanders van het geven van rauwe voeding voor honden. Wij zijn uiteraard een duidelijke voorstander voor het geven van vers vlees aan honden. Dat hoeven we u niet te vertellen. De positieve eigenschappen van het geven van vers vlees zijn duidelijk naar voren gekomen tijdens de gesprekken die Annemarie, Annelie en de studiogasten met elkaar hadden.

Ik gaf eerder al aan dat we steeds meer het podium durfden te nemen. Dit betekent dat je opkomt voor iets waar je in gelooft en er duidelijk voor durft te staan. Daarom hebben we het ook aangedurfd om ons vers vlees te vergelijken met rauwe voeding voor mensen en te kijken hoeveel en welke bacteriën aanwezig zijn. Met uitzondering van de rauwe kip bevatte geen van de onderzochte rauwe producten (inclusief ons vers vlees) ziekmakende bacteriën. Natuurlijk bevat ons vers vlees meer bacteriën dan de andere rauwe producten. Dit is ook niet zo raar want het bevat vuile pens wat er bekend om staat dat het heel veel goéde bacteriën bevat die zorgen voor een opbouw van een gezonde darmflora. De aanwezigheid van deze bacteriën is dus niet per definitie slecht (denk bijvoorbeeld aan de bacteriën in yoghurt, yakult of zuurkool). In mijn vorige blog had ik het er ook over de bacteriën overal om ons heen aanwezig zijn. Ze zijn een onderdeel van onze omgeving en horen er gewoon en maken ons en onze honden tot wat we zijn: mensen en dieren met een (in de meeste gevallen) goede weerstand die onderdeel zijn van hun omgeving.

Ondanks de vele positieve eigenschappen zijn er toch mensen die kritisch zijn tegenover het geven van vers vlees aan honden in verband met de eventuele aanwezigheid van bacteriën. Zij hebben goede argumenten waarom er in sommige gevallen geen vers vlees gegeven zou moeten worden. Dit is vooral in het belang van de yopi’s in onze samenleving. Ik hoor u denken “huh… yopi’s!? Wat is dat nou weer!?” Yopi staat voor young, old, pregnant en ill (jong, oud, zwanger en ziek). Deze mensen hebben soms een lagere weerstand en kunnen ontvankelijk zijn voor bacteriën waar u en ik gewoon tegen kunnen. Daarom is ons advies ook altijd geweest om netjes, schoon en voorzichtig om te gaan met het verse vlees voor je hond. We hebben hierover een duidelijk filmpje gemaakt:

Dit is het einde van mijn 2e serie blogs: ik heb ze stuk voor stuk met heel veel plezier geschreven. Soms onder tijdsdruk, soms ruim van tevoren. Ik hoop dat jullie mijn blogs met net zo veel plezier hebben gelezen en dat ik iets van mijn ervaring en kennis over heb kunnen brengen.

Bedankt beste lezer en wie weet tot gauw!

Maarten

Brandon Baker