Menu

Puppylove – Blog dierenarts Hildeward

Afgelopen weken zijn weer veel mensen bij ons op de praktijk langsgekomen met een nieuwe pup. Vaak zien wij deze pups voor het eerst op 9 weken. Ze zijn dan al een paar weken bij de nieuwe eigenaar en komen dan voor de gezondheidscontrole en de nodige vaccinaties. In dit eerste consult praten wij vaak over veel verschillende dingen, maar ik begin vaak met de vraag: “Waarom hebben jullie voor deze pup gekozen?”

hildeward-771x774Uit onderzoek is gebleken dat een gemiddelde puppykoper zich slechts een week informeert over de aanschaf van een puppy. Dit is natuurlijk een betrekkelijk korte tijd als je je realiseert dat dit een grote impact op je leven kan hebben. Je krijgt er natuurlijk heel veel voor terug, maar de aanschaf van een puppy brengt ook veel verantwoordelijkheden met zich mee, de pup is van jou afhankelijk. Niet alleen vandaag, maar ook morgen en daarna.

Als je op zoek bent naar een puppy dan moet je weten waarnaar je op zoek bent, dat is niet altijd gemakkelijk. Veel mensen vinden een bepaald ras erg mooi, maar realiseren zich soms niet wat de behoeften zijn van dat ras. Een ras moet je niet alleen kiezen om het uiterlijk, maar vooral of het bepaalde ras past in de levensstijl van jou en jouw gezinssituatie. Zo hebben veel jachthonden (Staande honden, Retrievers en Spaniëls) niet alleen veel beweging nodig maar ook veel cognitieve uitdaging, er moet gewerkt worden met deze honden. Heb je daar zin in en tijd voor? Veel gezelschapshonden (Cavaliers, Chihuahua’s, Mopshonden en Maltezers) hebben veel minder beweging nodig en vinden het prima om dagelijks een paar keer ‘een blokje om te gaan’. Jezelf goed informeren wat de behoeften zijn van het gekozen ras is erg belangrijk, het kan veel problemen en teleurstellingen voorkomen. Een hondententoonstelling is een prima gelegenheid om wat kennis op te doen, vaak zijn hier bijna alle rassen aanwezig en zijn fokkers bereid om informatie te geven over hun ras.

Een andere keuze is of je voor een rashond kiest. Een rashond is een hond met een stamboom (gecontroleerde afstamming d.m.v. DNA onderzoek), waarbij de ouders hebben voldaan aan verschillende gezondheidsonderzoeken en waarbij gefokt is volgens strenge regels. Zo wordt voorkomen dat er sprake is van ernstige inteelt, is de kans op erfelijke aandoeningen minder groot en hebben de pups een goede start doordat de fokker ervaren is en al vroeg kan starten met de socialisatie van de pups. Helaas zijn rashonden de laatste jaren vaak negatief in de media belicht. Echter, mijn ervaring is dat veel eigenaren van rashonden erg blij zijn met hun hond, omdat ze bewust voor een ras hebben gekozen met hun rasspecifieke eigenschappen en veel ondersteuning krijgen van de fokker waarbij ze de pup hebben aangeschaft.

Helaas zien wij bij ons op de praktijk ook regelmatig puppy’s die zijn gekocht via internet. Vaak puppy’s van populaire rassen zoals Chihuahua’s, Franse bulldoggen of Labrador retrievers. Veel van deze puppy’s worden al op jonge leeftijd verkocht (6 weken), zijn niet ontwormd of gevaccineerd, hebben dubieuze papieren en paspoort en hebben een matige conditie (mager, doffe vacht). Als ik vraag of de ouderdieren aanwezig waren bij de ‘fokker’ blijkt dat in veel gevallen niet zo te zijn. Veel van deze puppy’s worden uit Oost-Europa geïmporteerd en worden voor relatief weinig geld via internet aangeboden. Geschat wordt dat jaarlijks zo’n 80.000 puppy’s de weg naar Nederland vinden om hier verkocht te worden. Natuurlijk is hier sprake van groot dierenleed van zowel de ouderdieren als de puppy’s. Ook het ‘redden’ van zo’n zielig hondje is niet zinvol, het stimuleert de handel alleen maar!

Kortom, denk goed na voordat je een pup koopt. Informeer bij rasverenigingen, lees boeken en kijk eens rond op een hondententoonstelling. Zoek dan gericht naar het ras dat bij jou past. Informeer in deze fase ook eens bij jouw dierenarts, wat is zijn of haar ervaring? Pas op: liefde maakt soms blind, zeker puppylove!!!

Annemarie Bruning