Er zijn veel sporten die je kunt doen met je hond; maar bikejoring is toch wel de meest spannende! Ook niet geheel zonder risico vanwege de hoge snelheden die je kunt bereiken; deze kunnen oplopen tot dik boven de 35 km per uur met een snelle, krachtige hond. Daarom is het erg belangrijk dat de hond goed luistert naar commando’s als links, rechts, rustig en stop. Tevens een goede mountainbike techniek en goed materiaal (goed werkende remmen!) zijn een vereiste. Maar ook als je dat allemaal onder controle hebt kan het wel eens mis gaan omdat je ‘gewoon’ pech hebt. Zoals bij mij het geval was een aantal weken geleden… Tijdens een training kwam er een tak in mijn wiel met als gevolg een onbestuurbare fiets en een harde val op mijn schouder. Resultaat: een gebroken sleutelbeen ondanks het dragen van een goede kwaliteit (motorcross) protectievest! Ondertussen ben ik geopereerd en heb ik een plaatje op mijn sleutelbeen die ervoor zorgt dat deze weer netjes aan elkaar vast groeit. Binnenkort spring ik gewoon weer op de fiets om lekker weer te gaan ‘racen’ met mijn honden. We genieten samen hier zó van dat ik dit kleine risico ‘op de koop toe neem’. Mijn hond heeft trouwens niets over gehouden aan mijn crash. Hij zat mij toen alleen heel raar aan te kijken waarom ik daar zo lag en wilde niets liever dan verder rennen…
Dus laat je hierdoor vooral niet afschrikken. Mountainbiken mét hond vind ik zelfs minder risicovol dan mountainbiken zónder hond. Waarom? Omdat je hond in een aantal situaties je gewoon weer ‘rechttrekt’ wanneer je als ‘losse’ mountainbiker uit de bocht zou vliegen! Dit heb ik zelf al een aantal keren ondervonden.
Voor je begint met bikejoring is het wel belangrijk dat je hond is uitgegroeid (meestal met 18 maanden).. en voor de meeste honden (niet raszuivere sledehonden) is een ontheffing verplicht. Dit moet je als eigenaar van de hond aanvragen bij RVO. Een helm en handschoenen zijn verplicht wanneer je mee doet aan wedstrijden maar ook tijdens training zou ik dit zeker aanraden, net als een sportbril en een protectievest. Wanneer ik dit protectievest niet aan had gehad tijdens mijn crash was er gegarandeerd meer kapot geweest als ‘alleen’ mijn sleutelbeen volgens de dokter in het ziekenhuis.
Als je wilt starten met bikejoiring is mijn advies eerst te gaan beginnen met steppen met je hond. Zo leer je omgaan met de hogere snelheden en kun je oefenen met sturen en remmen. Je kunt ook makkelijker van een step afspringen dan van een fiets omdat je lager bij de grond bent en niet vast zit met je clickpedalen. Maar pas op… als je eenmaal het bikejoren hebt ervaren wil je waarschijnlijk dit vaker gaan doen 😉
Voor meer informatie: www.canicrossnederland.nl