“Afgelopen zondag was zijn ontlasting dun, nu inmiddels wel weer een drolletje, maar nog steeds dun.”
“Hallo, Mijn labrador heeft regelmatig last van diaree (poept dan ook in huis).”
“Ze krijgt …. maar ze heeft last van diaree en poep 6-7 keer /dag.”
“De reden waarom ik wil overschakelen is dat ik vind dat mijn pup veel poept.”
“Mijn hond heeft al drie jaar problemen met overgeven en dunne en dan weer dikke poep.”
“Vanaf het begin heeft ze problemen met de ontlasting, diarree en dunne poep met slijm.”
Zomaar een paar quotes uit de mailtjes die wij bij Farm Food Hondenvoeding dagelijks binnen krijgen. Deze komen “bovendrijven” als we het woord “poep” als zoekwoord in onze binnenkomende mail ingeven. Als we het woord “ontlasting” als zoekopdracht gebruiken dan is het aantal mailtjes vervijfvoudigd. Bij ons op kantoor is het dan ook heel normaal voor onze voedingsdeskundigen om over ontlasting te praten.
In de ogen van veel mensen komt het onderwerp van de blog van vandaag misschien als onsmakelijk over. Dat neemt echter niet weg dat door te kijken naar de kwaliteit van de ontlasting u als hondenbezitter heel veel te weten kunt komen over de gezondheid van uw hond. De verschillende soorten ontlasting en de manier van ontlasten geven een duidelijk signaal af van wat er met een hond aan de hand kan zijn. Dunne ontlasting die eruit ziet als een koeienvlaai (al dan niet met een beetje bloed) kan betekenen dat de hond last heeft van de Giardia-parasiet. Moet de hond heel hard drukken dan is de ontlasting te hard. Heeft de hond last van de anaalklieren dan is de substantie van de ontlasting te zacht of misschien te hard en ga zo maar door…
Persoonlijk denk ik dat er onder hondenbezitters nog veel te weinig gekeken wordt naar de kwaliteit van de ontlasting van hun hond. Sterker nog: heel veel mensen kijken liever weg als de hond moet poepen. Ineens zijn dan de bladeren in de boom veel interessanter of men wil het gesprek met de andere honden-eigenaar in het losloop-gebied niet onderbreken.
Daarom wil ik graag, in het belang van de gezondheid van onze honden, een oproep doen: kijk eens wat vaker naar de ontlasting van uw hond en kijk met een kritische blik. Het is namelijk niet normaal dat een hond elke keer als hij ‘iets verkeerds’ heeft gegeten ‘aan de dunne’ is. Het is niet normaal dat een pup van 3 maanden aan de diarree is ondanks het goede, dure voer dat hij krijgt. Het is niet normaal dat men elke 2 maanden met de hond naar de dierenarts moet omdat de anaalklieren uitgeknepen moeten worden en het is al helemaal niet normaal om deze operatief te laten verwijderen. Met dat laatste verliest de hond zijn identiteit. Het is niet normaal dat de ontlasting van uw hond fluoriserend geel is en bijna licht geeft in het donker.
Als u de volgende keer de ontlasting van uw hond opruimt door middel van bijvoorbeeld een poepzakje kijk eens hoe deze eruit ziet. Twijfelt u over de kwaliteit? Praat u er dan eens over met één van onze voedingsdeskundigen. U mag alle bewoordingen van ontlasting gebruiken die u maar wilt. Wij kijken nergens meer van op! Wij hebben het over ontlasting en we houden van ons vak!
Maarten de Weerd
Voedingsdeskundige – Farm Food Hondenvoeding