Menu

De Keeshond

3 december 2016

 

De Keeshond is een zeer intelligente en aanhankelijke hond die zeer vriendelijk is voor zowel mens als hond. Ze zijn dol op kinderen, en met een luide kenmerkende blaf zijn het  ook goede waakhonden. De Keeshond heeft een uitgaande persoonlijkheid en wordt vaak aangeduid als de “lachende Hollander”. Dit komt doordat de Keeshond zijn lip kan op krullen zodat deze op een lach lijkt, dit doet de Keeshond vaak ook bij een begroeting bij mensen waar ze dol op is.

Antwoorden van een baasje

Waarom heeft u destijds voor dit ras gekozen?

Antwoord: Keeshonden (Duitse Spitz is de officiële naam) zijn vrolijke, extraverte, temperamentvolle en enorm aanhankelijke honden. Ze combineren de eigenschappen van een erg trouw gezelschapsdier met dat van een waakhond. Ze willen dus immer en altijd bij hun baasje zijn, en zijn dus enkel geschikt om binnen in huis te houden ,buiten in een kennel zijn ze erg ongelukkig en kwijnen ze weg… Ze bewaken huis en gezin zonder agressief te zijn. Ze gaan enkel blaffen als ze onraad ruiken, maar gaan confrontaties uit de weg… Aangezien wij meerdere honden wilden, moeten ze ook erg sociaal zijn en dus ook goed in een roedel passen, en dat is meestal geen probleem bij de keeshond. Ook met andere huisdieren kunnen ze het meestal heel goed vinden, mits hen dat aangeleerd is. Een goede socialisatie van de pup is dus erg belangrijk, maar dat geldt immers voor elke hond. Aangezien we niet erg groot wonen, was het ook belangrijk dat de honden rustig zijn in huis, wat geen probleem is voor dit ras. Ze passen zich aan, aan de omstandigheden. Ze zijn rustig als je dat zelf ook bent, maar ook speels of sportief als je hen daartoe aanspoort. Dit alles is dus ook de reden dat wij destijds voor dit ras gekozen hebben.

Is dit ras naar uw mening een ras voor beginnende baasjes of baasjes met ervaring?

Antwoord: Het zijn honden die zich heel gemakkelijk aanpassen aan de leefomstandigheden van het gezin. Ze willen maar één ding, en dat is bij hun baasje zijn. Ze zijn dus absoluut niet geschikt om buiten in de kennel te houden! Ze zijn niet agressief van aard, maar doordat het in feite ook waakhondjes zijn kunnen ze wel argwanend zijn tegenover vreemden. Sommige honden hebben meer waakinstinct dan anderen, en sommigen hebben argwaan, en anderen weer helemaal niet… Het hangt ook heel veel af van de socialisatie, en dat is bij de keeshond toch wel heel belangrijk. Het is nu eenmaal een intelligente hond die heel veel in zich opneemt van wat er zich afspeelt in zijn omgeving. Hem alles leren kennen, en hem leren wat mag en niet mag tijdens de puppytijd is dan ook een must ! Maar doordat hij héél gemakkelijk alles aanleert is dat geen probleem. Hij heeft een erge ‘will to please’, en is dus zeker geschikt voor beginnende baasjes op voorwaarde dat ze de socialisatie van de pup heel serieus nemen en goed aanpakken.

Wat is nu zijn of haar favoriete bezigheid? (spelen, rennen, zwemmen)

Antwoord: Zoals eerder gezegd is zijn favoriete bezigheid bij zijn baasje zijn. Verder maakt het niet zoveel uit. Gaat de baas wandelen, dan wil hij graag mee. Als de kinderen spelen, speelt hij enthousiast mee. Sommige kezen zwemmen graag, anderen maken zelfs hun poten niet graag nat in het bedauwde gras. Ze zetten zich wel vol overgave in, in de hondensport, of een balletje apporteren, dat doen ze ook heel graag. Maar ze genieten net zo goed door zich gezellig tegen je aan te nestelen op de bank, je trouw aankijkend, en genietend van de zoveelste aai over zijn kop. Want ja, je kan niet anders dan enorm veel van hen houden.

Heeft de hond een vacht die snel of langzaam droogt wanneer deze nat is geworden?

Antwoord: Als de hond een poosje in regen gelopen heeft, en enkel de dekharen nat zijn geworden dan is hij snel weer droog door er eens met de handdoek overheen te gaan. Als ook de ondervacht is nat geworden, dan duurt het tamelijk lang voordat hij weer droog is. Een groot voordeel aan dit ras is ook dat ze geen typische hondenlucht bij zich hebben, slechts een heel klein beetje als ze nat zijn.

Wat is vanuit uw eigen ervaring nu echt iets waar men op moet letten bij de aanschaf van dit ras (wat is iets dat u van tevoren niet wist, maar wel graag had willen weten)

Antwoord: Het is moeilijk om je aan één keeshond te houden. Ze zijn zo leuk dat je al snel besluit om en nog ééntje bij te nemen, en ja, waarom dan ook geen derde. Wij zijn niet de enigen. Wij zijn lid van de Nederlandse- en de Belgische Keeshondenlub, we kennen dus heel veel mensen met dit ras en bijna allemaal hebben ze meerdere keeshonden. Het zijn dan ook uitstekende roedeldieren, en je geniet ook enorm van hun onderlinge interactie. Verder moet je er ook op letten dat ze niet te zwaar worden. Keeshonden zijn smulpapen, en worden vaak als oudere hond te dik wanneer je dat niet in de gaten houdt. Verder zien we dat sommige eigenaars hun honden scheren, en dat is volledig uit den boze, daarmee beschadig je hun onder vacht, vaak met blijvende schade. Ook bij sterilisatie of castratie zien we vaak dat vachtstructuur veranderd (langere slappere vacht) en hebben de honden vaak meer aanleg om te dik te worden. Het plezier aan een keeshond valt of staat bij een goede socialisatie. Door hun aangeboren waakzaamheid, en daardoor soms ook argwaan moet je hen leren wat er van hen verwacht wordt, bijvoorbeeld afleren dat ze niet overmatig mogen blaffen.

Wat maakt dit ras nu het allerleukste, allermooiste ras ?

Antwoord: Hun veelzijdigheid, hun vrolijke ongecompliceerde aard, ze hebben zoveel persoonlijkheid, sociaal naar soortgenoten en andere dieren (de meesten hebben geen-, en sommigen slechts weinig jachtinstinct) en vooral hun enorme aanhankelijkheid !

Zou u nog wat tips en tricks voor potentiele baasjes?

Antwoord: Koop nooit een hond bij een broodfokker, alleen bij een erkende fokker. Weet je niet wie de goede fokkers zijn, ga dan raad vragen bij de ras club NKC (Nederlandse Keeshondenclub)

Vooral mensen die een kleinere variëteit willen aanschaffen komen heel vaak bedrogen uit! Vaak worden keeshondjes van 4 weken oud aangeboden voor dwergkeesjes, die dan uitgroeien tot een grotere variëteit, als ze het al overleven. Deze hondjes belanden dan vaak in het asiel of op Marktplaats…

Koop alleen een keeshond als je voldoende tijd voor hen hebt, want ze vragen je aandacht, en je kunt ze enkel binnen in huis houden.

Qua socialisatie en opvoeding: Met een zachte, maar consequente aanpak krijg je van je keeshond heel veel gedaan, met een harde aanpak bereik je het tegenovergestelde.

Brandon Baker