Afgelopen weekend was de Stichting International Fund for Animal Welfare in het nieuws vanwege hun initiatief ‘Blijf van mijn Dier’:een project met als doel te zorgen voor de dieren van vrouwen en kinderen die vluchten naar een opvanghuis.
Het is keihard nodig. Gelukkig is dergelijke opvang lang niet voor alle huisdieren nodig. Maar toch…wat gebeurt er met huisdieren als je gaat scheiden?
Reeds eerder schreven we hier bij relatie.blog over de sneue positie van het huisdier die werd aangeschaft toen de liefde van de baasjes nog bloeiende was.
De asiels puilen uit van dit soort ‘kinderen van de rekening op 4 poten’. Er zijn zelfs vechtscheidingen over het koppie van de hond of kat heen. Als het kan, adviseren mediators een co-huisdierschap, maar het welslagen daarvan hangt van het dier zelf af, vertelt mediator Yolande de Best vandaag in De Telegraaf.
“Katten laten zich meestal niet verplaatsen, maar ook voor honden valt het niet mee om regelmatig te moeten verkassen. Als je hond daar onrustig van wordt, moet je een andere oplossing zoeken”, aldus De Best. ”Woon je niet al te ver van je ex af, dan is het wellicht te regelen dat je huisdier weliswaar op één adres blijft wonen, maar dat de kinderen wel voor hem blijven zorgen. Zodat ze poes af en toe eten kunnen geven of de hond eens kunnen uitlaten.
Honden vormen een band met mensen en als die verbroken wordt kan dat pijn doen, net als bij mensen, volgens Dr. Mary Burch, gespecialiseerd in dierengedrag. Er bestaat niet 1 vlekkeloze manier om je hond feilloos door de scheiding te loodsen, maar er bestaan wel enkele tips om het gemakkelijker te maken, vertelt zij in HLN.
1. Bij gedeelde voogdij, is het belangrijk de hond te laten wennen aan de tijd die hij met de baasjes apart doorbrengt. Als je hem achterlaat bij de ex, maak er dan weinig spel rond: een snelle uitwisseling met eventueel een aai bij het afscheid volstaat. Bij het oppikken, begroet je de hond ook kalm. Dit leert hem dat de scheiding niet iets is om angstig op te reageren of bang voor te zijn. Draait de hondenwissel elke keer uit op ruzie met je ex, tranen en zoek je troost bij de hond, dan loop je meer kans op problemen.
2. Hou vast aan de normale routines: voertijd, wandeltijd en aantal snoepjes. Probeer hier ook een akkoord mee te bereiken met de ex, zodat de hond bij de wissel niet steeds in de war geraakt.
3. Een scheiding brengt meestal een verhuizing met zich mee. Het is gemakkelijker voor je hond om zich thuis te voelen als hij iets vertrouwds om zich heen heeft: een kussen of deken, een speeltje waar hij gehecht aan is.
4. Ook een nieuwe partner kan voor stress zorgen bij de hond. Probeer eerst een ontmoeting op neutraal terrein, zoals tijdens een wandeling en dan in de veilige omgeving.
5. Blijft de hond bij 1 partner, maar treurt die duidelijk om de ex, overweeg dan af en toe een ontmoeting op neutraal terrein. Denk hierbij in het belang van de hond: is hij duidelijker gelukkiger door die ontmoetingen, overweeg dan de voogdijschap toch te delen. Al geldt ook het omgekeerde: wordt de hond duidelijk gestresseerd van de wissel, dan is het tijd om de juiste beslissing te nemen.
Bron: Relatie.blog.nl