Menu

Er komt een dag….

Er komt een dag….

We denken er liever niet aan maar er komt een dag dat je afscheid moet nemen van je hond. Of dit nu onverwachts gebeurt of er al aan zat te komen. Het is altijd een flinke klap. Voor veel mensen is hun hond een volwaardig gezinslid. Als je hond op een dag komt te overlijden, is dat voor alle familieleden een emotionele gebeurtenis. Als je hond is overleden, heb je verschillende keuzes. Met allemaal verschillende prijskaartjes.

Crematie

Steeds meer mensen kiezen voor een crematie. Dat kan tegelijk met andere huisdieren of apart. Dat laatste is duurder. Maar dan kun je wel de as van je eigen hond mee naar huis nemen, of ophalen bij de dierenarts. Om te verstrooien op een favoriet plekje of om in een mooie urn in huis te zetten.

Alleen of als groep gecremeerd

Bij een crematie is het gewicht van je overleden hond bepalend voor de prijs. Voor een gemiddelde hond (20-30 kilo) betaal je rond de 115 euro voor een groepscrematie en ongeveer 170 euro voor een individuele crematie. Crematoria rekenen daarnaast nog extra kosten voor een standaardurn. Dit bedrag ligt gemiddeld rond de 30 euro. De kosten van de crematie zijn extra mee te verzekeren met een hondenverzekering. De maximale vergoeding is 250 euro. Dan hoef je je in elk geval geen zorgen te maken om die kosten.

Begraven in je eigen tuin

Je overleden viervoeter mag je in je eigen tuin begraven. Er gelden dan wel een aantal voorwaarden:

  • Je mag je hond niet begraven in plastic zakken of ander slecht afbreekbare verpakkingen
  • Het graf moet minstens 75 cm diep zijn

Let op: Woon je in een huurwoning, dan is de tuin niet van jou. Dit mag dan niet de laatste rustplaats van je overleden hond worden.

 Dierenbegraafplaats

Je kunt ook in heel Nederland terecht bij speciale dierenbegraafplaatsen. De prijzen verschillen en zijn ook weer afhankelijk van het gewicht van je hond. Gemiddeld liggen de prijzen rond de 90 euro voor een kleine hond en 130 euro voor een grote hond. Meestal is bij de prijs ook een jaar grafhuur inbegrepen. Hierna kost je dit jaarlijks gemiddeld tussen de 25 euro en 35 euro. De kosten voor begraven zijn niet mee te verzekeren bij een hondenverzekering.

Achterlaten bij de dierenarts

Na het overlijden kun je er ook voor kiezen om je hond bij de dierenarts achter te laten. Veel mensen gaan er vanuit dat er dan wel goed voor het overleden beestje wordt gezorgd. Je dierenarts kan alleen maar zorgen dat je hondje naar een destructiebedrijf wordt vervoerd. Dat betekent vaak dat je hondje, samen met andere huisdieren of overleden vee wordt vernietigd. Ze worden bijvoorbeeld verbrand om energie op te wekken.

Om vervelende verrassingen te voorkomen is het verstandig om vooraf te bepalen wat je wilt dat er met je hond gaat gebeuren als deze overlijdt.

Vergeet dit niet

Wordt er in jouw gemeente hondenbelasting geïnd? Licht je gemeente dan in als je hond is overleden. Zo krijg je geen onterechte aanslag. En denk er ook aan om je huisdierenverzekering op te zeggen.

Annemarie Bruning