In mijn vorige blogs hebt u kunnen lezen, dat de darmflora een belangrijke rol speelt bij het (evt.) oplossen van problemen. Het is daarbij wel heel erg belangrijk om te achterhalen wat de kern van het probleem kan zijn… dit is namelijk bij iedere hond anders. Bij reddingshond Blazer (een Mechelse Herder) was dat zeker het geval… Op de Farm Food Fresh ging het super goed! Hij had snel geen jeuk meer en ging met sprongen vooruit. Omdat het zo goed ging konden we langzaam overschakelen naar Farm Food HE brok.. Na een dag zag je bij Blazer de jeuk weer toenemen, helaas..(zou het te snel zijn gegaan?), daarom weer een paar dagen op vlees en de jeuk verdween snel.. Grote kans dat hij allergisch was voor gluten.
Met regelmaat duiken de laatste tijd in de media berichten op dat granen niet goed zouden zijn voor honden… Wolven (voorvader van de hond) leven voornamelijk van prooidieren die planten/granen eten en ze (de wolven) hebben daarbij voorkeur voor de maaginhoud. Daar zitten toch ook granen in… als wolven allergisch zouden zijn voor granen, dan waren ze toch allang uitgestorven?. Een wolf met jeuk kan toch niet optimaal presteren!
Waarom wij granen toevoegen is ivm koolhydraten. Koolhydraten zijn suikers en zetmelen, en deze dienen, naast de vetten, voor de energievoorziening en zijn hoofdzakelijk afkomstig van granen. Vanwege het feit dat het darmkanaal van de hond zeer kort is, moeten de grondstoffen die de koolhydraten leveren voor verteerd (ontsloten) worden.
Granen, o.a. tarwe (één van de meest ‘gewraakte’ graansoorten )zou in de hondenvoeding veel worden gebruikt, omdat het een goedkope grondstof zou zijn… Maar is dat werkelijk zo…? Waarom wordt tarwe dan in hedendaagse voedingsmiddelen (die wij eten) nog steeds gebruikt, als er geen voedingswaarde in zouden zitten… Brood is toch ook niet echt goedkoop…
Gluten- en granenallergie is tegenwoordig een hot item! Zou het niet zo kunnen zijn dat men de problemen van (sommige) mensen projecteert op de honden??
Er zijn zeker honden die last hebben van gluten, echter in veel mindere mate dan aangenomen wordt…. U kent misschien wel het spreekwoord “Alles over één kam scheren”. Het zou zomaar kunnen dat hier sprake van is…
Wanneer een hond allergisch is voor gluten zoals Blazer reageert hij vooral op gliadines in de voeding. “Gliadines” (een bepaald eiwit) kun je dat eten? Ja, dat kan, behalve als je allergisch bent voor gluten… Deze zitten voornamelijk in tarwe, rogge, gerst en haver. Farm Food HE Glutenvrij bevat (i.p.v. tarwe) Sorghum, rijst en mais. Dit zijn granen, die geen gliadines bevatten. Sinds kort geven wij Blazer Farm Food HE Glutenvrij en hierdoor zijn de problemen aanzienlijk verbeterd.. De tijd zal leren of de aanpassing van zijn voeding afdoende was of dat er nog andere factoren een rol spelen (wordt vervolgd…).
Auteur: Annelie de Jonge – voedingsexpert Farm Food hondenvoeding
Blazer was deze week te gast in de studio, waar we het ook met Astrid kort hebben gehad over het probleem.