Stel je de volgende setting eens voor: een heerlijk beekje met een waterval in een subtropisch bos. Het beekje wordt verwarmd door een heetwaterbron. Je bent lekker aan het poedelen en badderen in het water. Af en toe zwem je even naar de waterval en laat het water lekker over je heen kletteren. Ik spreek uit ervaring want ik heb dit beekje zelf ontdekt. Het ligt echter aan de andere kant van de wereld in Nieuw Zeeland. Dit klinkt allemaal geweldig of niet? Er lag echter één groot gevaar op de loer: GIARDIA! Ik werd altijd gewaarschuwd om bij open water, zeker als het warm was, mijn mond dicht te houden zodat ik deze parasiet niet binnen kreeg. Giardia is namelijk een enorme profiteur die zich nestelt in de darmen van mens en dier en zich daar tegoed doet aan de voedingsstoffen. Dit brengt een enorme, vaak blijvende, schade toe aan de darmen.
Nu hoor ik je denken; “wij zitten hier lekker veilig in ons koude kikkerlandje en hebben dus geen last van die parasiet”. Niets is minder waar. Helaas komt Giardia ook bij ons voor. “Hoe is dat mogelijk?” zou je misschien zeggen.
In zuid Europese (warmere) landen wordt veel en goed werk verricht in het opvangen van straathonden en honden die zijn afgedankt. Echter, deze honden worden ook vaak herplaatst bij Nederlandse gezinnen. De dieren worden in de meeste gevallen geënt en krijgen een check-up van de dierenarts, maar in veel gevallen wordt niet gecontroleerd op Giardia.
Na een lange en inspannende reis komen de honden aan in Nederland. Over het algemeen is de weerstand van deze honden niet al te hoog en dat is het moment dat de parasiet toeslaat. De honden krijgen last van diarree en stinkende, bloederige ontlasting. De honden zijn futloos en vaak zitten de mensen met de handen in het haar omdat ze niet precies weten wat er met de hond aan de hand is. Onze dierenarts Ton zei het al; Giardia is soms heel moeilijk om aan te tonen omdat hij zich kan verstoppen. Daarom is het belangrijk om de ontlasting van 3 dagen te laten controleren.
Komen deze klachten je nu bekend voor, dan is het verstandig om contact op te nemen met één van onze voedingsdeskundigen of je dierenarts. Door middel van een goed advies, hoog verteerbaar vers vlees voor een gezonde darmflora en een effectief wormenmiddel kunnen we de meeste honden weer goed ‘op de rit’ krijgen.
Dus… kom je ooit een idyllisch gelegen beekje tegen in warm land en je besluit een duik te nemen houd dan voor alle zekerheid je mond dicht. Mocht je daarnaast een straathond of een afgedankte hond een goed tehuis willen bieden, ga dan eerst bij een asiel in de buurt kijken. In de meeste gevallen zitten daar schatten van honden die een goed en liefdevol tehuis willen, net als de honden in zuid Europese landen. Daardoor draag je er ook aan bij om Giardia uit de wereld te bannen.