Menu

10 tips voor een gehoorzame hond

3 maart 2021

| Hoe kun je ervoor zorgen dat je hond gaat luisteren naar je? Deze 10 tips vertellen je hoe jij samen met je hond daarvoor kunt zorgen.

Tip 1: Succes wordt door je hond bepaald!

Ga op zoek naar lekkers en spelletjes of speeltjes die jouw hond helemaal geweldig vindt. Dus wanneer je niet meer met rust gelaten wordt als je het speeltje vast hebt. Laat je hond kiezen welke trainingssnoepjes hij wilt! Kaas, worst, hondenworst, knakworst, gehakt, kipfilet, frikandel….doe eens gek en laat je hond je vertellen waar hij gek op is. Dát wordt jouw beloning voor je hond. Het droge brokje of de aai over de bol kan namelijk voor je hond soms niet als een succes voelen. Je hond geeft aan wat voor hem belonend, dus succesvol is.

Tip 2: Weet wat je wilt leren

Ga op zoek naar lekkers en spelletjes of speeltjes die jouw hond helemaal geweldig vindt. Dus wanneer je niet meer met rust gelaten wordt als je het speeltje vast hebt. Laat je hond kiezen welke trainingssnoepjes hij wilt! Kaas, worst, hondenworst, knakworst, gehakt, kipfilet, frikandel….doe eens gek en laat je hond je vertellen waar hij gek op is. Dát wordt jouw beloning voor je hond. Het droge brokje of de aai over de bol kan namelijk voor je hond soms niet als een succes voelen. Je hond geeft aan wat voor hem belonend, dus succesvol is.

Tip 3: Kijk naar wat er goed gaat!

Door te gaan letten op alles wat je hond goed doet heb je veel kansen om te belonen. Ligt je hond ergens rustig te liggen terwijl jij een boterham smeert? Beloon hem eens met stem en lekkers daar waar hij ligt. Het gedrag van rustig liggen ben je dan aan het stimuleren, dat levert namelijk iets op voor je hond. Heeft je hond bij het begroeten van een bekende zijn voetjes nog op de vloer? Belonen! Ga niet wachten tot het mis gaat maar beloon direct dit goede gedrag. Op vier pootjes staan is dan het gedrag dat het meest oplevert en wat vaker gedaan zal worden. Alles wat aandacht krijgt wordt versterkt. Dus door te focussen op wat niet goed gaat geen fijne sfeer opleveren, dus door het gewenste gedrag te belonen, zal het luisteren steeds beter gaan.

Tip 4: Management is je vriend

Gedrag aanleren bij je hond gaat super makkelijk als je weet wat je wilt en als je weet wat je hond als beloning ervaart. Als je even niet kunt opletten is het belangrijk dat je de situatie onder controle hebt zodat ongewenst gedrag wordt voorkomen. Komen er vrienden op bezoek en wil je oefenen met ‘vier voetjes op de grond’ bij het begroeten? Zorg er dan voor dat je hond niet bij je bezoek kan komen zonder dat je erbij bent en je klaar staat met je beloningen. Zorg er ook voor dat je bezoek op de hoogte is van jouw regels: niet aaien tenzij er vier voetjes op de grond staan. Goed management zorgt voor rust bij jou en je hond.

Tip 5: Leg de lat niet te hoog

Je hond kan het niet in één keer goed doen. Net als wij in etappes hebben leren lezen, geldt dat voor je hond ook. Deel het uiteindelijke doel in kleine stukjes op en leer je hond stap voor stap aan wat je van hem verwacht. Bij het trainen van honden is aanleren wat je wilt niet in één keer haalbaar. Je moet geduld hebben, en je zult er op verschillende momenten mee bezig moeten zijn. 

Tip 6: Geef de kans om te leren

Iedere hond leert. Wanneer je hond prima kan wandelen zonder trekken bij jou in de straat hoeft dat nog niet te betekenen dat hij dat ook midden in een nieuw park kan. In nieuwe situaties werkt het om even een stapje terug doen en wat meer belonen. Op die manier kan je hond leren dat de regels overal hetzelfde zijn maar je geeft hem ook de kans om te leren.

Tip 7: Maak een routine

Door routines in te bouwen voor je hond in je dagelijkse activiteiten kun je je hond goed leren wat de bedoeling is. Wachten bij de deur is iets dat heel gemakkelijk is. Leer je hond dat de deur alleen open gaat als hij rustig blijft staan of gaat zitten. Beloon het juiste gedrag met lekkers zodat het je hond extra motiveert om te wachten. Naar buiten gaan is namelijk ook een beloning dus het is niet vanzelfsprekend dat je hond rustig wacht bij de deur. Wachten in de auto als de deur opengaat is hetzelfde: het moet je hond wat opleveren om het te doen anders zal naar buiten stuiteren de beloning zijn waar hij voor gaat kiezen. Wees consequent, wees voorspelbaar, en je zult zien dat bepaalde dingen helemaal als vanzelf gaan gebeuren.

Tip 8: Begrijp je hond.

Zorg dat je je verdiept in de hondentaal. Iedere hond communiceert met ons. Zij kunnen dat echter niet in onze mensentaal. Zij gebruiken hun lichaam om duidelijk te maken hoe ze zich voelen en wat ze willen. Zo kan kwispelen veel verschillende dingen betekenen, niet alleen maar dat de hond blij of vriendelijk is. Een subtiel wegkijken of achteruit wijken is een signaal dat je hond liever niet in die situatie is. Zo zijn er veel dingen die je hond je kan vertellen als je zijn taal leert. Door naar je hond te luisteren zal je merken dat dat andersom ook makkelijker zal worden. Je hond zal zich door jou gezien en gesteund voelen, wat jullie band nog sterker maakt.

Tip 9: Fouten maken mag!

Je hebt het vast al wel vaker gehoord: ‘van je fouten leer je’. Dit geldt zowel voor jou als voor je hond. Fouten maken is niet het einde van de wereld, dus ga er voor jezelf en je hond relaxt mee om. Glipt je hond toch een keer naar buiten? Springt hij toch een keer op nadat hij al een volle week heel braaf met vier voeten op de grond blijft? Maak je niet druk. Ga gewoon weer werken aan het gedrag dat je wel wilt. Kijk weer naar je trainingsplan en naar je managementstrategie in bepaalde omstandigheden en je kunt met een kleine aanpassing de fout snel vergeten. Lach erom, haal diep adem en ga gewoon weer verder met oefenen. Bij het opvoeden en trainen van honden heb je veel geduld, humor en doorzettingsvermogen nodig. En fouten? Die maken we allemaal weleens, jij en je hond ook.

Tip 10: Vraag om hulp

Wanneer je tegen een probleem aan loopt of wanneer je nog geen ervaring hebt met het opvoeden en samenleven met een hond ga dan op zoek naar een goede professionele trainer die je kan helpen. Ga op zoek naar een trainer die werkt vanuit het principe dat je gewenst gedrag beloont en ongewenst gedrag voorkomt of ombuigt naar gewenst gedrag. Een trainer die vanuit het principe werkt dat je gedrag in kleine stapjes aanleert waarbij je hond alle gelegenheid krijgt om succesvol te zijn. Op die manier kun je er zeker van zijn dat je goed op weg wordt geholpen.

Bron: www.doggo.nl


Annemarie Bruning